Meteen naar de inhoud
Home » Nieuws » Cities Health project pilot: Platform Data Analyse

Cities Health project pilot: Platform Data Analyse

In Europa is er veel aandacht voor het betrekken van burgers bij wetenschap en bij beleidsvorming. Vanuit die beweging wordt er ook veel onderzoek gedaan naar best practices rond Citizen Science: hoe kan je CS-initiatieven het beste ondersteunen en hoe genereren ze de grootste impact? Één van de uitdagingen voor CS-initiatieven in het algemeen ligt in het vertalen van meetdata naar informatie die inzichtelijk en helder is, ook voor leken. Ook in de community in Zuid-Holland is de behoefte daaraan geuit. Precies om aan die behoefte tegemoet te komen is in de Citizen Science Toolkit van het CitieS-Health-project een tool ontwikkeld die daarbij zou kunnen helpen: een Data Analysis Platform in R/Shiny, ontwikkeld in door experts in Slovenië.  

Burgers in Ljubljana verzamelen als onderdeel van de pilot Ljubjana CitieS-Health data op allerlei aspecten van gezondheid, zoals geluid, locatie, mentale gesteldheid, cognitieve functie, slaap kwaliteit, hartslag, stress en luchtkwaliteit. Doel daarvan is om burgers de kans te bieden meer kennis te hebben over hun eigen gezondheid en leefomgeving. Maar daarbij rijst ook de uitdaging om van die data naar betekenisvolle of waardevolle inzichten te komen. Want een uittreksel van rauwe data van het Samen Meten platform opgeslagen als pdf-bestand van 100 pagina’s biedt weinig mogelijkheden voor een zinvol gesprek daarover. Daarom is door het Jožef Stefan Institute onderzoek gedaan naar de volgende vraag: “How can we present data gathered by each individual and enable participants to analyse the data themselves, even though they have different levels of computer skills?

Het resultaat is een data analyse platform (geschreven in R/Shiny), waar burgers zelf (hun) data kunnen analyseren en vertalen zonder dat daarvoor kennis nodig is van Excel, BI, R, of andere vergelijkbare methodes.

De Citizen Scientists die aan de pilot deelnamen hoefden zich alleen aan te melden, en dan werden hun gekozen/gewenste data automatisch opgeroepen en in sjablonen voor grafische weergave geladen. Eenmaal geladen konden ze dan zelf aangeven welk type grafiek of weergave hun voorkeur had, en welke variabelen ze willen vergelijken. Het platform biedt ook de mogelijkheid om de eigen activiteit in te zien, data in tabellen te verkennen, en eigen metingen op een kaart te zien. En het mooiste: het platform voorziet ook in uitleg over wat verschillende variabelen betekenen, hoe ze in grafieken gebruikt kunnen worden, en hoe ze geïnterpreteerd kunnen worden. Klik hier om een demo van het platform in actie te zien.

Geïnspireerd en heb je ideeën over hoe we met dit project misschien ons voordeel kunnen doen in Zuid-Holland? We horen het heel graag via cs@thegreenland.eu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *