Samen Meten forum

Verhaal achter de data

Op 23 september is Samen Meten Forum gelanceerd! Dit forum is een initiatief van de provincie Zuid-Holland en wordt ondersteund door het RIVM. Op het forum kun je informatie vinden over het meten van luchtkwaliteit, in contact komen met andere meetinitiatieven in Nederland, of je vraag stellen aan experts van het RIVM of de Omgevingsdienst. Het forum is ook toegankelijk voor citizen scientists van buiten de provincie Zuid-Holland.

We merken dat er veel behoefte is aan informatie over het zelf meten van de luchtkwaliteit. Hoe doe je dit? Hoe analyseer je de data? Welke initiatieven zijn er nog meer in Nederland en hoe voorkomen we dat we het wiel opnieuw uitvinden? Om uitwisseling tussen de verschillende meetinitiatieven te faciliteren, heeft de provincie Zuid-Holland een forum in het leven geroepen. Vanuit het RIVM steunen we deze ontwikkeling, en daarom is het forum ook direct via onze website Samen Meten te vinden: https://forum.samenmeten.nl/.

Inmiddels zijn er al diverse onderwerpen gestart, en moedigen we mensen aan om ook via het forum hun vraag te stellen of opmerkingen te plaatsen. Hierdoor kunnen we nog beter werken aan een (online) community voor citizen scientists. Op dit moment ligt de focus op luchtkwaliteit, maar er is ook plek voor andere initiatieven, zoals bijvoorbeeld het meten van geluid.

Discourse

Voor het forum maken we gebruik van Discourse, eeen open source platform. Meer informatie over privacy, en het registreren van een account vind je hier: https://forum.samenmeten.nl/t/privacy-policy/6. Het forum wordt gemodereerd door de community steward Sara Spaargaren, die in opdracht van de provincie Zuid-Holland citizen science initiatieven met elkaar verbindt.